Metoder, prosedyrer og opplæring i identifiseringen av barn og unge som trenger hjelp, støtte og oppmerksomhet i korte eller lengre perioder.
Rutiner og verktøy
Barn, unge og familier med behov for hjelp, støtte og oppmerksomhet, skal identifiseres så tidlig som mulig. Tidlig innsats betyr at man skal igangsette tiltak og sørge for en systematisk oppfølging så lenge behovet er tilstede.
Formålet med tidlig innsats er å forebygge utvikling av samspill og adferdsproblemer, fysisk og psykisk helseproblematikk, skoledrop-out, unge uføre, rusmiddelmisbruk og andre former for utenforskap. Hovedmålet i samhandlingsmodellen "Rett hjelp tidlig", er å bedre oppvekstsvilkår for barn og unge.
Hitra kommune har en digital handlingsveileder med tilhørende verktøy som ansatte skal bruke i sin jobb med barn og unge. Målet med handlingsveileder er å gi rett hjelp til rett tid, tidlig foreldreinvolvering og at barnet, den unge eller foresattes stemme alltid skal følge prosessen omkring seg selv.
Handlingsveilederen for Hitra kommune finner du her.
Formålet med en digital handlingsveileder er at alt man trenger finnes på en plass. Det er viktig å:
- sikre tidlig involvering, barnet, den unge eller foresattes stemme skal følge prosessen
- følge opp barn, unge og familier som trenger hjelp og støtte.
- finne verktøy kan man benytte hvor man er.
- finne relevant informasjonom tjenestene i kommunen
- kontaktinformasjon over tjenestene i kommunen
Dette er også med på å sikre en felles praksis ifht arbeidet med målgruppen i Hitra kommune.
Det er etablert en ressursgruppe på tvers av tjenester og organisasjonsnivå, som jobber med utvikling og implementering av modellen.
Nyttige veiledere i prosessen;
Meldeplikten
Offentlige myndigheter, samt en rekke yrkesutøvere med profesjonsbestemt taushetsplikt, har plikt til å gi opplysninger til barnevernet når det er grunn til å tro at et barn har vært utsatt for mishandling, andre former for omsorgssvikt eller om et barn har vist vedvarende adferdsproblemer. Opplysningsplikta følges av Barnevernsloven § 13-2 og av tilsvarende bestemmelser i andre lover som bl.a. Barnehageloven og Opplæringsloven.
Les mer om når du bør ta kontakt på Barnevernvakten.
Opplysningsplikta innebærer en plikt til å melde fra til den kommunale barnevernstjenesten ved alvorlig bekymring og er et selvstendig og personlig ansvar.
Privatpersoner har et moralsk ansvar for å melde fra, men har ikke et juridisk ansvar, slik offentlige ansatte har.